Uitschreeuwen op open veld

Hij schreeuwde het uit, Jan van Meerveld. Dat was nadat alles om hem heen instortte. In die momenten van hevige wanhoop stak er een enorme windvlaag op. Rust daalde op Jan neer. Rust die nooit meer weg is gegaan. Nu helpt hij bedrijven en individuen impact te maken.

Het leven van Jan van Meerveld uit Veenendaal verliep in de jaren 2000 turbulent. Door toeval rolde hij in het zakenleven en runde hij ineens een goedlopend helikopterbedrijf. Het succes kon niet op toen hij in 2004 Ondernemer van het Jaar werd, vertelde hij op de jaarvergadering van 2019. “Bij de uitreiking die avond vertelde mijn vader hoe trots hij op mij was. En ik? Ik moest huilen. Nog nooit had ik deze woorden van mijn vader gehoord.”

Van compliment naar verdwenen plezier
Wat een mooi moment leek, veroorzaakte echter een inwendige explosie bij Jan. “Door de uitspraak van mijn vader, besefte ik: ik heb het allemaal voor mezelf gedaan. Wat fout!” Vanaf dat moment was het plezier bij Jan weg. Toch vergde het nog een paar jaar voor er verandering kwam.

Neerstortende helikopter
De verandering kwam, toen zich een aantal gebeurtenissen in korte tijd achter elkaar voordeed. Allereerst trof hij een evangelist die zei dat Jan impact zou gaan maken. Diezelfde boodschap kreeg hij daarna ook via anderen. Niet veel later stortte Herman den Blijker (ja, de bekende chef-kok) met een splinternieuwe helikopter van Jan neer. Zonder kleerscheuren, maar de boodschap was duidelijk. In 2010 verkocht Jan dan ook zijn bedrijf, van het ene op het andere uur.

Antwoord in plotsklapse wind
De verkoop in 2010 gebeurde om 10 over half 10. Maar wat ogenschijnlijk een goede zet leek, kreeg om 10 voor 10 een andere wending. “Mijn vrouw dreigde bij me weg te gaan.” Jan zag zijn wereld instorten en rende naar buiten, het open veld in. “Ik schreeuwde naar God om hulp.” En die antwoordde. Hoe? “Met een enorme windvlaag bij heldere hemel. Zelfs mijn vrouw hoorde de wind en renden naar buiten. Toen voelde ik een rust over me heen komen.” Jan wist dat God zijn schreeuw had verstaan en dat het goed zou komen.

En het kwám goed. Inmiddels werkt Jan vanuit zijn bedrijf Keys. Hier geeft hij ondernemers sleutels tot verandering. Sleutels om impact te maken. Deze sleutels deelt hij ook in het blad BusinessContact.

Lees meer over de sleutels dit artikel uit de voorjaarseditie van BusinessContact 2019.